Blog

Boos zijn mag

boos zijn mag
boos zijn mag

Het is woensdagmiddag en ik ben bij een mooie, gevoelige en krachtige meid van 10. Ze is vaak boos en uit dit regelmatig op een manier waar zij en anderen last van hebben. En dat willen ze graag veranderen. Vandaag gaan we daarmee aan de slag.

Ze kiest voor het stoplicht om haar emoties en alles wat daarbij hoort visueel te maken. Bij groen schrijven en tekenen we alles wat bij haar hoort als ze vrolijk en blij is. Hetzelfde doen we bij oranje waarbij we kijken naar haar als ze gespannen is. En natuurlijk ook voor rood als ze boos is.

“En rood, boos zijn, dat mag niet hè.” Ik kijk haar aan. Zo zijn de boodschappen dus bij haar overgekomen. Je mag niet boos zijn…..

Dat herken ik wel. Zo kwam het bij mij ook altijd over. Boosheid is een van de lastigste emoties om mee om te gaan, voor jezelf en de mensen om je heen. Een dus stoppen we die boosheid het liefste weg. Want we kwetsen de mensen om ons heen, het verandert toch niks of het wordt alleen maar erger.

Maar dat is niet zo. Boosheid hoort erbij. Boosheid mag gezien worden, geuit worden. Als je boosheid te lang weg stopt, in slikt, blijft het borrelen tot je barst als een vulkaan. Trust me, I know .

Door tijd en ervaring weet ik nu dat ik mijn boosheid eerder mag uiten waardoor mijn spanning niet zo hoog oploopt en ik niet meer barst als een vulkaan. En dat ik juist door het eerder te uiten de mensen om mij heen minder kwets. En dat geldt ook voor deze krachtige meid.

“Natuurlijk mag je wel boos zijn. Iedereen is wel eens boos, ik ook en dat is oké.” zei ik dus tegen haar. “En samen gaan we een manier vinden waarop je boos kunt zijn die voor jou en de mensen om je heen oké is.”

Wil jij dat ook? Voor jezelf of voor je kind? Neem dan eens een kijkje bij individuele coaching en neem contact met mij op. Ik help je graag verder.

Liefs Joke