Blog

Gevoelige jongen

gevoelige jongen
gevoelige jongen

Het is half 8 ‘s morgens en ik parkeer de auto bij de voorschoolse opvang. Als ik mijn gevoelige jongen mee wil nemen roept hij verschrikt ‘Mama, je bent op iets heel belangrijks gaan staan!’.

De tranen springen hem in de ogen. ‘Wat dan?’, vraag ik hem want ik ben me van geen kwaad bewust. ‘Je bent op een worm gaan staan!’, zegt hij boos en hij knippert zijn tranen weg.

Een worm…. Iets heel belangrijks…..

Voor de meeste mensen is een worm niet zo belangrijk. Voor mij eerlijk gezegd ook niet. Maar mijn heerlijke gevoelige mannetje met het grootste hart van de wereld herinnert mij er weer aan dat alle leven belangrijk is, ook dat van een worm.

En als dat leven geschonden wordt, is hij geraakt. Bij zijn vis die dood gaat, een merel die tegen het raam vliegt en dus ook bij een worm. Dan is hij boos en verdrietig, komen er tranen en een brok in z’n keel.

Meisjes mogen verdrietig zijn, hun tranen laten zien maar jongens vaak niet. Kleintjes nog wel maar als ze groter worden niet meer. Dan wordt er vaak gezegd dat ze zich niet aan moeten stellen, of harder moet worden omdat ze het anders niet redden in deze wereld.

Maar is dat wel zo? Misschien heeft de wereld wel wat meer zachtheid nodig, meer liefde en respect voor mens en dier. En is dat precies wat deze kinderen, deze jongens komen brengen.

En wat heeft die gevoelige jongen nodig? Commentaar op zijn gevoelige aard is het laatste wat hij kan gebruiken. Gevoeligheid is een eigenschap en in mijn ogen een hele mooie. Die eigenschap moet je niet willen weg drukken, ook niet bij jongens. Laat die gevoeligheid er zijn en leer ze hoe ze met die mooie eigenschap om kunnen gaan.

Ik hou van die gevoeligheid! Dus ik neem mijn mannetje in mijn armen en zeg ‘sorry vent, dat was niet handig van mij. Ik had ‘m niet gezien.’ Hij veegt zijn tranen weg: ‘Je deed het niet expres mama.’ Ik geef mijn mannetje een kus. Hij is zo wijs!

Ik leer zoveel van mijn kinderen ❤.

Stralende groet,

Joke

PS. Wil je weten hoe je met die mooie eigenschap om kunt gaan, bij jezelf of je kinderen? Neem dan contact met mij op. Kijk eens bij individuele coaching. Ik help je graag een stapje verder <3 .