Blog

Mijn stomme brein!

Mijn stomme brein!

Naast mama- en kindercoach ben ik ook twee dagen per week onderwijsassistent in het speciaal onderwijs. Ik begeleid daar kinderen met een beperking, individueel of in kleine groepjes. De ene keer met taal of rekenen, de andere keer met een boze bui. Leuk en afwisselend werk dat mooi aansluit bij mijn kwaliteiten.

En daar kom ik nogal wat tegen. Beperkingen in alle soorten en maten. Niet alleen diagnoses en dergelijke maar ook beperkingen in denken, mindset. Zo roept een van de jongens uit “mijn” klas regelmatig “Mijn stomme brein!”. Hij is gediagnosticeerd met autisme en vindt zichzelf vreselijk. Vooral zijn brein. Want dat stomme brein zorgt voor al die stomme gedachten in zijn hoofd, voor zijn boze buien, dat hij de sommen en taal niet snapt want hij heeft ook nog eens dyslexie, dat hij geen vrienden heeft. Dat stomme brein met autisme.

Hij focust op de beperkingen die autisme met zich mee kan brengen. Net zoals vele anderen. Hij ziet de mooie kanten van datzelfde brein niet. Van dat autisme. Van zichzelf….

Vaak worden de bijzondere en mooie kanten van een beperking niet gezien of benoemd. En dan is dat ook waar de focus op ligt. Op de beperkingen. En waar focus op ligt, de aandacht naar toe gaat, groeit… Want woorden doen zoveel. Woorden worden gedachtes, gedachtes worden overtuigingen, overtuigingen worden geloof.

Ik probeer hem een andere kant te laten zien. Van dat autisme, dat bijzondere brein, van hem. Ik probeer hem daarmee andere woorden en gedachtes te geven. Zodat die gedachtes en overtuigingen mogen groeien, groeien naar vertrouwen en geloof in zichzelf.

Tot nu toe ben ik een roepende in de woestijn. Maar ik blijf roepen. Omdat ik geloof in de kracht van woorden. Omdat ik geloof in de kracht van een beperking. Omdat ik geloof in de kracht van een mens.

Wil jij ook anders leren denken, geloven? Laat het mij dan weten. Mail naar info@kinderschatten.nl of kijk voor meer informatie bij individuele coaching.