Blog

Taal van de liefde

taal van de liefde
taal van de liefde

Welke taal van de liefde spreekt jouw kind?

 

“Papa, wil je met mij een spelletje doen?” of “Mama, kom je nog even bij me liggen kletsen?” Deze vragen hoor ik regelmatig voorbij komen bij onze dochter.

Ze kan zich, zoals ze zeggen, niet zo goed alleen vermaken. Je kunt ook zeggen dat ze gewoon veel behoefte heeft aan contact. Daar kun je meerdere verklaringen voor verzinnen maar één van de verklaringen is dat dingen samen doen de taal van de liefde is die onze dochter spreekt. Taal van de liefde? Wat is dat zul je misschien denken.

Gary Chapman heeft hier voor het eerst over gesproken. Hij stelt dat er grofweg 5 manieren zijn om je liefde voor iemand te laten zien of waardoor jij je het meest geliefd voelt. Je kunt behoefte hebben aan aanraken / lichamelijk contact, positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus en beschikbaarheid of hulp.

Ons meisje voelt zich geliefd door dingen tijd en aandacht aan haar te besteden, door dingen dus samen te doen. Op die manier voelt ze zich gezien, gehoord en dus ook geliefd. Ze voelt dat ze het waard is om tijd aan te besteden. Dat doet veel meer voor haar dan bijvoorbeeld positieve woorden, complimentjes.

Voor mij is het belangrijk dat ze voelt dat ze geliefd is en als dit voor haar de beste manier is om haar te laten zien dat ze door mij geliefd is, dan doe ik dat met liefde voor haar. Het leven gaat zo snel. Voordat je het door hebt zijn je kinderen al weer groot. En dan vinden ze het niet meer leuk om samen een spelletje te spelen of op bed nog even na te kletsen.

Dus ja, ik speel voor de 100ste keer dat spelletje Yahtzee en ik blijf ‘s avonds nog even een paar minuten langer bij haar liggen kletsen. Je weet wel, girls talk .

En jij? Weet je welke taal van de liefde jouw kind spreekt? Of je partner? En ben je jezelf wel bewust van je eigen taal? Zo niet, maak dan een afspraak voor een gezinssessie. Ik weet zeker dat jullie er veel profijt van zullen hebben!

Stralende groet,

Joke Achterkamp