Wie ben ik?

Joke Achterkamp
Joke Achterkamp

Wie ben ik?

Mijn naam is Joke Achterkamp en ik ben mamacoach.
Ik ben getrouwd met een lieve man en samen hebben we twee prachtige kinderen.

Mijn wieg stond in Friesland waar ik tot mijn 9e  heb gewoond. In 1990 ben ik verhuisd naar Nijverdal en hier woon ik nog steeds met veel plezier.

Ik ben opgegroeid als oudste dochter in een groot domineesgezin met 5 kinderen. Bij mijn ouders kon en mocht altijd veel en zoals je je misschien voor kunt stellen was er met 5 kinderen (en vriendjes en vriendinnetjes) altijd wel iets te doen. Ik heb een fijne jeugd gehad.

Zoektocht naar mezelf

Hoe fijn en veilig ons gezin echter ook was, ik ben me altijd erg bewust geweest van de ogen die op ons gericht waren vanuit de omgeving. Als dochter van de dominee voelde ik dat er bepaalde verwachtingen waren over hoe ik me zou moeten gedragen, over wat ik wel en niet zou mogen doen of zeggen. Naast dat ik deze verwachtingen heel goed aanvoelde, kreeg ik ze regelmatig ook te horen. Van ‘mag jij wel een ijsje eten op zondag?’ tot ‘mag jij dat wel zeggen?’.

Ik schopte regelmatig tegen de verwachtingen aan maar vaker paste ik me aan. Ik ben namelijk altijd iemand geweest die het graag goed wil doen, en dan vooral voor de ander omdat ik me hierdoor geliefd voelde. Hierdoor was ik meer bezig met mijn omgeving dan met wat ik zelf graag wilde en ben ik in de loop van de jaren mezelf een beetje kwijt geraakt. Wie was nou de ‘echte’ Joke en wat hoorde bij de rol die ik had aangenomen? Door me te verdiepen in mezelf, spiritualiteit en coaching heb ik de weg naar mezelf weer terug gevonden.

Mijn eigen schatten

Door deze zoektocht werd ik me bewust van mijn gevoeligheid. Ik voel mensen snel aan, weet vaak intuïtief hoe dingen in elkaar steken, pik snel emoties en sferen op. Door mijn gevoeligheid moet ik goed voor mijzelf zorgen en mijn grenzen goed bewaken. Hier heb ik ondertussen veel ervaring in opgedaan. Verder heb ik een groot rechtvaardigheidsgevoel, ben ik integer, creatief en perfectionistisch.

Als tiener merkte ik al dat anderen zich snel bij mij op hun gemak voelden, zich veilig voelen bij mij. Op vakanties kreeg ik bijvoorbeeld vaak hele levensverhalen te horen van mensen die ik nog maar net kende. Ik vond het bijzonder hen te kunnen helpen door er alleen maar voor hen te zijn en naar hun verhalen te luisteren. Soms is dat het enige dat nodig is. Iemand die echt naar je luistert. Dat is wat ik ook voor jou wil doen. Er zijn, jou als mens met al je mooie kanten volledig erkennen.

Door de jaren heen heb ik mijn eigen schatten steeds meer leren waarderen en deze bewust leren gebruiken. Deze schatten wil ik met al mijn liefde inzetten om jou en je kind te helpen.

Wat heb ik geleerd?

Na mijn studie ontwikkelingspsychologie heb ik zo’n 10 jaar in de jeugdzorg gewerkt. Eerst als groepsleidster op een medisch kinderhuis waar ik kinderen mocht begeleiden bij hun dagelijks leven. Hier leerde ik mijn boekenkennis toe te passen in de praktijk en onder andere hoe belangrijk oprechte aandacht en structuur zijn voor kinderen.

In 2006 heb ik de overstap gemaakt naar Bureau Jeugdzorg. Ik heb eerst een aantal jaren bij de vrijwillige hulpverlening gewerkt en daarna bij het vroegere Advies en Meldpunt Kindermishandeling, tegenwoordig Veilig Thuis. Ook in deze jaren heb ik enorm veel geleerd. Ik heb geleerd dat problemen in de opvoeding bij alle gezinnen wel eens voorkomen en niet zijn voorbehouden aan gezinnen uit bijvoorbeeld een bepaald milieu.

Ik heb ook geleerd dat iedereen unieke kwaliteiten bezit om met deze levenslessen om te gaan. Ook voel ik tot in het diepste van mijn wezen dat elke ouder het beste wil voor zijn kind maar dat niet iedereen weet hoe dit moet. Ik heb gezien dat er door oprechte aandacht en tijd aan mensen (en kinderen) te besteden, er al zoveel kan veranderen. En dat was wat ik het liefste deed. Meedenken, ouders en kinderen weer in hun kracht zetten door oprecht in ze te geloven.

Door alle veranderingen in de jeugdzorg de afgelopen jaren, merkte ik dat ik mijn werk niet meer kon doen zoals ik voelde dat ik het moest doen om recht te doen aan alle betrokkenen. Dat maakte dat ik in 2015 heb besloten om uit de jeugdzorg te stappen en mijn eigen droom waar te maken, een eigen coachingspraktijk.

Wie zijn mijn klanten?

De ouders en kinderen die bij mij komen zijn vaak hooggevoelig, worstelen met hun zelfvertrouwen en/of emoties. Grenzen aangeven is vaak lastig. Onzekerheid over de opvoeding en niet goed weten hoe je met (gedrags) problemen om kunt gaan komt ook vaak voor.

Bij Kinderschatten help ik moeders die altijd klaar staan voor een ander maar zichzelf vaak vergeten. Ik help deze lieve moeders om goed voor zichzelf te zorgen zodat ze er op die manier het beste voor hun kind kunnen zijn.
Ik begeleid moeders die onzeker zijn over zichzelf en hun manier van opvoeden om op te voeden vanuit zelfvertrouwen en hun hart.
En ik help moeders die niet weten hoe ze met de gedragsproblemen van hun kind kunnen omgaan door naar de boodschap achter het gedrag (van hun kind en zichzelf) te kijken. Hierdoor ontdek je oplossingen die bij jou passen.

Als je bij Kinderschatten bent geweest schat je jezelf weer op waarde. Je weet hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en hoe belangrijk dat is. Daarnaast kun je opvoeden op een manier die bij jou en je kinderen past. Je doet dit vanuit liefde en vol vertrouwen. Ook begrijp je beter wat je kind je wil vertellen en weet hoe je jouw boodschap het beste kunt overbrengen.

Hierdoor is er meer gezelligheid en rust in je gezin en is er meer begrip voor elkaar. Jullie stralen weer!

Wil jij dat ook? Kijk dan hier verder en ontdek wat bij jou past!